Irányítsuk önmagunk a saját életünket!
BookingButton
Főoldal/Életmód/ Irányítsuk önmagunk a saját életünket!

Irányítsuk önmagunk a saját életünket!

Megjött az ősz, itt Sárváron is egyre többször felhőbe burkolózik a táj. Kevesebb időt töltünk a szabadban, egyre korábban sötétedik, és a hűvösebb estéken jólesik a szoba kényeztető melege. Érdemes megfogadni az alábbi tippeket, hogy stressz-mentesen, nyugodtan, örömben kezdődjenek a hétköznapok.

 

Vigyünk rendszerességet a mindennapjainkba. A napirendünket és a heti programunkat is tervezzük meg előre. Úgy alakítsuk ki a reggeli tennivalók sorát, hogy mindenre jusson idő. Kapkodás, sietség nélkül készüljünk, hiszen a rohanás feszültséghez, sokszor konfliktushoz vezethet. A legfontosabb az, hogy mindenki kiegyensúlyozott lelki állapotban kezdje a napot. Sokat segít, ha rend van körülöttünk, ezért szánjunk a pakolásra pár órát a szabadidőnkből, teremtsünk kellemes környezetet.

 

Tudatosan alakítsuk ki az egészséges életmódot. Nem kell feltétlenül arra gondolni, hogy mától 3 órát edzünk naponta, hiszen az ehhez hasonló fogadalmakat ritkán sikerül megtartani és a kudarcélmények negatív hatása az életminőségünket is rontja. Néha egész apró változtatásokkal is sokat tehetünk egészségünk megóvásáért.  Fontos az elegendő, jó alvás, a pihenés és az egészséges táplálkozás. Mozogjunk rendszeresen és figyeljünk a megfelelő folyadék bevitelre, ettől fittebbnek, életerősebbnek érezzük magunkat. Szánjunk elegendő időt magunkra, igyekezzünk a pozitív gondolkodásra, legyen néhány percünk elmélkedni, meditálni, gondoljuk át, hogy mit tartunk igazán fontosnak az életünkben.

 

Vegyük a kezünkbe a dolgok irányítását! Számtalanszor tapasztaljuk, hogy a feladatainkat könnyebb elvégezni olyankor, mikor összeszedettnek érezzük magunkat és a belső nyugalom határozza meg hangulatunkat.  A nemzetközileg elismert brit kutató-orvos Sir Prof. Michael Marmot (Director of the International Institute for Society and Health) arról a kérdésről vezetett több kontinensen, sok éven át tartó vizsgálatot, hogy milyen társadalmi befolyásoló tényezők határozzák meg azt, hogy ki lesz egészséges és ki lesz beteg. E szerint az egészségben a legmeghatározóbb tényező az, hogy az egyén mennyire gondolja azt, hogy ő kormányozza az életét. Mit jelent ez a kormányzás illetve irányítás?  Körülményeink meghatározzák, hogy mi történik velünk, azonban az egyéni felelősség vállalás szerepe legalább ugyanennyire meghatározó. Igaz, hogy számítanak az életünk alakulásában olyan (külső) tényezők, mint például a pénz, de legalább ennyire fontos, hogy hisszük-e, hogy mi irányítjuk az életünket, és hogy számít az, amit teszünk.

 

Azok, akik úgy érzik, hogy van beleszólásuk az életük folyásába, értékesnek érzik magukat és motiváltak abban is, hogy vigyázzanak magukra, egészségükre és lelkükre. Ráadásul, amikor egy ember értékesnek érzi és hiszi magát, a szervezetében is fokozódnak azok a folyamatok, amelyek az immunrendszert erősítik, a test savasságát csökkentik, tehát az egészség megőrzésében kulcs jelentőségűek.

 

Itt az idő, hogy átvegyük az irányítást saját életünkben – fogalmazzunk meg a célokat és a hozzájuk vezető tetteket kezdjük el még ma!

 

Anderson-Ujfaludi Anna, a SPIRIT Hotel életmód tanácsadója