Mosolyogjon!
BookingButton
Főoldal/Életmód/ Mosolyogjon!

Mosolyogjon!

Már a picike embrió is mosolyog az anyaméhben - ami nagyon jól látszik is a mai 3 D-s ultrahang felvételeken. A mosoly az egyik legalapvetőbb, egyetemes arckifejezése az embernek.


Másokkal való találkozásaink során a mosoly nagy hatással van ránk, akárcsak a mosoly hiánya. Az arckifejezés – mosolyuk vagy morcos nézésük – jó vagy rossz benyomást kelt bennünk. Ugyanígy hatunk mi magunk is másokra. Gondoljunk csak bele, egy kedves mosollyal feldobhatjuk valaki hangulatát, hirtelen jobb kedvre deríthetjük. Egy láncreakciót indíthatunk be, hiszen ha ő továbbadja a kedves gesztust, majd a következő megint rámosolyog valaki másra, és így tovább, ki tudja hány száz ember életét tesszük jobbá csak azon az egy napon.

 

Egy mosoly biztos hatást vált ki az adott pillanatra, az adott napra, de lehetséges, hogy ennél többről is szól, és hosszú távú jóslatokat hordoz magában, hogy mosolygósak vagyunk-e vagy sem. Végzős egyetemisták fotóit vizsgálva kiderült, hogy a mosoly vagy mosolytalan arckifejezés szorosan összefüggött azzal, hogy milyen hosszú ideig tartott a házasságuk; a mosolygósabb emberek párkapcsolatai jobban sikerültek.

 

A mosoly akár arról is árulkodhat, hogy milyen hosszú lesz életünk. Egy 1952-ben végzett vizsgálat során, az akkor sikeres baseball játékosok életét követve kiderült, hogy milyen változók járultak hozzá a hosszú, vagy kevésbé hosszú élethosszhoz. Kiderült, hogy a képeken a mosolygós játékosok átlagéletkora 79 év volt, míg a nem mosolygósaké csak 72. Az ugyan nem derült ki, hogy pontosan miért éltek a mosolygósak hosszabb ideig, de feltételezzük, hogy ők általában is többet mosolyogtak életük során és elégedettebb, boldogabb emberek voltak.

 

Mielőtt azon kezdene spekulálni a kedves olvasó, hogy jó-jó, de a műmosoly az ugye nem számít, hadd mondjuk el, hogy már Darwin megfigyelte, hogy egy érzelem imitálása kiváltja bennünk ugyanazokat az érzeteket, mint a valódi érzelem. Ezt Darwin óta számos vizsgálat igazolta, a mai műszerek méréseivel bizonyították, hogy mérhetően ugyanazok az eredmények jelennek meg az agyat vizsgálva egy tettetett mosoly esetében is, mint amit valódi mosolynál mérnek. Próbálja ki, mikor legközelebb rossz a kedve, direkt kezdjen mosolyogni és kedve javulni fog!

 

A sort még folytathatjuk - további jól mérhető tények a mosolyról: mosolyogva jobban tetszünk másoknak, a mosolygó embert magabiztosabbnak ítélik meg. A mosolygás egészségesebbé is tesz, mérhetően csökkenti a stressz hormonok szintjét a szervezetünkben; a kedv-javító hormonok (pl. endorfin) szintjét pedig növeli. A mosoly csökkenti a vérnyomást és serkenti az immunrendszert! Átlagosan a felnőttek egyharmad naponta körülbelül 20-szor mosolyog, ez elég kevés – a felnőttek kétharmada még ennyit sem. Ugyanakkor egy gyerek átlagosan több mint 400-szor mosolyog naponta. 


Válasszanak ki egy napot ezen a héten, amikor tudatosan többet mosolyognak a környezetükben élő emberekre, a munkahelyen, az utcán, a párjukra, családtagjaikra. Figyeljék meg azt is ki hogyan reagál, mert biztosak vagyunk benne, hogy lesz visszajelzés!


 A pozitív gondolkodás magunkról és másokról, az optimizmus lehet a tudatosan választott életfilozófiánk! Ezzel az életfilozófiával pedig a mosoly is természetesebben, könnyebben jön majd!

 

Anderson-Ujfaludi Anna
Spirit Hotel***** – Életmód tanácsadó

Cikkek forrásai:

  • Gil Greengross: Humor Sapiens
  • Ron Gutman: The hidden power of smiling
  • Todd Smith: Little Things Matter