Áprilisi Borajánlatunk
BookingButton
Főoldal/Gasztronómiai ajánló/ Áprilisi Borajánlatunk

Áprilisi Borajánlatunk

„Etyek – Budapest szőlőskertje”


Szerencsére egyre többen kezdik megismerni az Etyek-Budai borvidéket, a vidék borait, borosgazdait. Ez leginkább a fővároshoz való közelségnek, és az egyre ismertebb és látogatottabb fesztiváloknak tudható be.


A borvidék a meszes-löszös talajnak, hűvösebb, csapadékosabb klímának és javarész fehér szőlőfajtáinak köszönhetően egyre szebb és szebb borokkal büszkélkedhet. Frissesség, üdeség, ropogós savak, gyümölcsösség jellemzi a borokat legtöbbször.


A friss fehér borok mellett nagyon jól érzi magát a Pinot Noir szőlőfajta is, mely talán az egyetlen vörös szőlőfajta a borvidéken, mely valóban szépen tudja közvetíteni a terroir jellegét.
Etyeknek a legfontosabb feladata a borturizmus adta lehetőségek, Budapesthez való közelségének kihasználása, fejlesztése.


Kertész Családi Pincészet 

A család 2007-ben megvásárolt a Kecskegödörben egy 1862-ben épített pincét. A pince felújítása, bővítése 2008-ra fejeződött be, egyszerre hagyományosan etyeki és modern, mediterrán stílusban. A pince technológiai felszerelése is modern, a legújabb hűthető-fűthető acéltartályoktól kezdve a legjobb magyar tölgyfahordókon át az amerikai tölgyből készült spanyol barriquehordókig minden megtalálható a gyönyörűen felújított pince mélyén.

Szentesi József, Budaörs, Etyek-budai borvidék 

Szentesi József pincéje Budaörsön bújik meg, szerényen, az egyik kis utcácska csendes szegletében. Szőlei, a Velencei tótól néhány kilométerre északra, Nadap község határában, gránitos talajon teremnek. József a tiszta, kézműves borkészítés elkötelezett híve, vallja, hogy minden, amit hozzátesznek a borhoz, az ront rajta. Bizton állítja, hogy a bor minőségét 100%-ig a szőlő minősége határozza meg. A minél magasabb minőség eléréséért tehát, drasztikus hozamkorlátozású szőlőből készíti borait.

Haraszthy Pincészet 

A borászat nevével tiszteleg Haraszthy Ágoston előtt, aki a kaliforniai borászat szülőatyjának mondható. A Haraszthy Vallejo Pincészet az etyeki ültetvények mellett Kaliforniában és Argentínában is rendelkezik ültetvényekkel. A Chardonnay, Pinot Noir, Irsai Olivér, Sauvignon Blanc alapanyagú borok mellett borcsaládjaik közkedveltek. Emellett rosé és barrique cuveé borkülönlegességeket is előállít az etyeki Haraszthy Vallejo Pincészet.

 

Etyeki Kúria

Az Etyeki Kúria 1996–ban alakult 2 hektár szőlőterülettel. Hamarosan a borvidék vezető borászata lett. 2000-ben jelentős fejlesztések vették kezdetét, felépült a korszerű feldolgozó, a hangulatos borkóstoló helyiség, és Alcsútdobozon elindult 10 hektár szőlő telepítése, ennek köszönhetően a mai termőterület elérte a 18 hektárt. Az Etyek – Budai borvidéken elsőként telepített Pinot Noir szőlőt, az ebből készült bor sok, világszínvonalú kitüntetést hozott a pincének.