Eper és spárga
BookingButton
Főoldal/Gasztronómiai ajánló/ Eper és spárga

Eper és spárga

Az igazi tavasz első gyümölcséből talán soha nem lenne elég, egyszerűen ellenállhatatlannak tartjuk! Biztosan sokan így vannak ezzel, épp emiatt minden nap 14 és 17 óra között friss eperbüfével fogjuk várni vendégeinket a Lobby Bár környékén!   

Aki viszont cseppfolyós formában is szeretné élvezni a zamatát, annak báros kollégáink tehetnek a kedvére, akik szintén szorgosan készülnek a nyakunkon lévő eperszezonra. Kitűnő íze mellett több okból kifolyólag is lehet szeretni az epret! Hogy mik ezek?!

Kevesen tudják, de az eper szintén erős tisztító: serkenti az emésztést és a veseműködést, erősíti az immunrendszert. Gazdag az ásványi anyag- (kalcium-, kálium-, vas-) és gyümölcssav-tartalma. A vitaminok közül az A provitaminját, B1 és B2, valamint 40 mg C-vitamint találhatunk benne. A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, amelyek antioxidáns hatásúak, vagyis a felesleges szabad gyökök lekötésével megakadályozzák azok sejtkárosító hatását.


Italkínálatunkból:

  • Strawberry Colada
  • Strawberry Daiquiri
  • Strawberry Mojito

A sok-sok tavasszal elérhetővé váló egészséges finomságok miatt ki kell, hogy fejezzük - egyszerűen imádjuk ezeket a hónapokat! Ismét kezd visszatérni a kertekbe az élet, így lesz szállodánk ételkínálata is egyre zöldebb!

A tavaly nagy sikert aratott spárga heteket idén is napirendre tűzte Borda Attila séfünk, így a következő napokban már startol is a kizárólag friss spárgával készített ínyencségek sütése, főzése! Borda Úr megfogalmazása szerint lendületünk egészen a szezonja végéig, azaz júliusig kitart majd.


Aki a tavalyi – a spárga „jellemével” és vele kapcsolatos tudnivalókkal foglalkozó - összeállításunkat nem olvasta volna, annak kötelező a következő pár sor. Miért is vagyunk oda ennyire ettől a zöldségfélétől?!  
Elsőrangú méregtelenítőszer, a spárga valódi európai idényzöldség, mely áprilistól kezdve májusban és egészen június végéig kapható. Ekkor bújnak elő zsenge spárgasípjai. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdagok, rengeteg értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz, kalóriatartalma azonban csekély, cukortartalma pedig egyenesen elenyésző. A zöld spárga klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint világos változatában, ezért táplálékként is értékesebb. 


Gyógynövényként elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert, vízhajtóként áttételesen a szívet tehermentesítve a keringésre is jótékony hatással van. Ugyancsak vízhajtó tulajdonságával van összefüggésben, hogy segíti a szervezet méregtelenítését.
Hogyan vásároljuk és tároljuk?

A friss, egyenes spárga csúcsa sűrűn pikkelyezett, töve enyhén csillog, szára pedig roppan. A zöld spárga szárának háromnegyede színes.

A spárga tiszavirág életű, hiszen hűtőszekrényben nyersen csak egy-két napig tárolható, tiszta ruhával, papírral körbetekert csokorban, hegyével felfelé. A főtt spárgát semmiképpen sem ajánljuk hűtőben tárolásra. A spárgát blansírozás után lefagyaszthatjuk, de figyelem: ilyenkor a hegye könnyen letörik! A dunsztolás kitűnő konzerválási módszer a szép száraknak; ezeket blansírozás után függőlegesen befőttes üvegbe tesszük, sós vizet öntünk rá (2 dkg só 1 liter vízhez), majd egy órát főzzük 100 fokon.
Trükkök:

Ha tökéletesen akarjuk megfőzni a spárgát, elég csokorba kötve sós vízzel telt befőttes üvegbe helyezni, majd az üveget egy vizet tartalmazó lábasba állítani és forralni. Amennyiben alufóliával lefedjük az edény száját, megőrizhetjük a spárga lágyságát. A kereskedelemben kapható magas és keskeny spárgafőző edény.
 
Többek között az alábbi ételekkel várjuk Kedves Vendégeinket, amelyeket büféasztalainkon és a’la carte étlapjainkon találhat meg:

  • Fehér spárga Angello sonkával gazdagítva                                                         
  • Fehér spárga berni mártással, petrezselymes burgonyával                          
  • Tejszínes spárga rizottó frissen reszelt parmezán forgáccsal
  • Angus marha hátszín zöldspárga ágyon, vajas burgonyával, fűszervajjal                 
  • Kecskesajttal gratinírozott spárga, füstölt szilvásváradi pisztrángfilével          
Szeretettel várjuk!