Februári Borajánlatunk
BookingButton
Főoldal/Gasztronómiai ajánló/ Februári Borajánlatunk

Februári Borajánlatunk

Dénes Hegybirtok

A Sághegy a Somlói Borvidék Észak-Nyugati vulkanikus termőzónája, borát a rendkívüli savasság teszi egyedivé, ami gyakran gyümölcsösséggel párosul. A savasság a különleges helyi klíma eredménye, a teljesen sík vidéken magasodó hegyoldalba ütköző erős északi szelek és a sok napfény kedvez a szőlőtőkék savtartalmának megőrzésében, ami a borban is jelentkezik. .

A családi tulajdonú és működtetésű szőlőbirtok és borászat a Nagy-Somlói borvidékhez tartozó Ság-hegyen (középkori nevén Ságsomlyó) fekszik. A változatos, gazdag vulkanikus bazalt és tufa törmelékes talajokon elsősorban fehérborok készülnek, de vörösbort adó fajtákkal is folynak kísérletek. Egyedi fekvésben, a hegy válla fölötti öreg bakművelésű olaszrizling ültetvényről szűrt bor igazi különlegesség. A szőlőmunkában az igényesség, a bor készítésében a minimális technológia használata mellett a kézműves borászat létrehozása a cél.

Garger Imre Pincészet

A Vas-hegyen több évszázados hagyománya van a bortermelésnek. A Soproni Borvidék részét képező hegyen elsősorban kékfrankos, zweigelt, pinot noir töltenek hordókba. Az újjáéledő családi gazdálkodások mellett Vaskeresztesen palackozó és feldolgozó üzem, illetve pálinkafőző is működik.

Garger Imre 2003-ban telepítette az első szőlőtőkéket a Vashegyen. Csupa olyan területre, ahol a helyiek már felhagytak a szőlőtermesztéssel. És csupa olyan fajtákat, amelyek illenek a hegyre. Kilencven százalékban kékfrankost, mellé egy kis merlot-t és zweigeltet, utóbbi kettőt csak a játék kedvéért. Nem is gondolkodott divatos világfajtákban, inkább ragaszkodott a hegyre illő, tradicionális szőlőfajtákhoz.


Fehérborok

Sághegyi Chardonnay 2008
Dénes Hegybirtok  
Elegáns, zöldessárga színű, hosszú, tömör, testes bor. Szép fajtajelleges illatával fehér akácra emlékeztet, citromhéj illata kiegészül egy kis vaníliára emlékeztető jelleggel.

Sághegyi Olaszrizling 2007
Dénes Hegybirtok   

Harmónikus, száraz bor, színe a szalmasárgából a borostyánba hajló. Illatában méz, csipetnyi vanília, pörkölt mogyoró dominál, gazdag citrus, narancs és mandarin aromák keveredésével.


Roséborok

Vaskeresztesi Rosé 2012
Garger Imre Pincészet 

Gyümölcsös jellege kóstolásra csábít. Száraz, könnyű és fűszeres Rosé, melyben savaknak és aromáknak egyenlő szerep jut.

 


Vörösborok

Vaskeresztesi Kékfrankos 2009
Garger Imre Pincészet 

Rubinvörös szín, gyümölcsös illat, minerális, fűszeres íz. 12 hónapig nagy fahordóban, majd azután még 12 hónapig palackban érlelődött.


Vaskeresztesi Cuvée 2010
Garger Imre Pincészet  

Ez a cuvée a hummer dűlőn, kékfrankos-merlot házasításból született 50-50 % arányban. A karakteres kékfrankos és a lágy merlot jól kiegészítik egymást.


Pálinka
Szebb lehet a napja egy finom pálinkával. Meglepően kiemelkedő és minőségi  a választékunk.