Májusi borajánló - Figula Pincészet
BookingButton
Főoldal/Gasztronómiai ajánló/ Májusi borajánló - Figula Pincészet

Májusi borajánló - Figula Pincészet

„A szőlő csodálatos növény. Képes túlélni a gonosz időket, megnyugvást, hitet, örömet, vigaszt, jókedvet, Uram bocsá’, kellemes bódulatot nyújtva megfáradt gazdájának. Ám, hogy szerény megélhetést is biztosítson, ahhoz a hagyományok tisztelete mellett új törekvésekre, mívesebb technológiára és értő fogyasztókra – úgymond “borivókra” van szükség. Igen, borivókra, akik érzik, értik a műveket, a kompozíciókat, hiszen a jó borok finoman hangszerelt alkotások. A jó bor halkan és tisztán szól, akár egy gregorián ének, mely feledhetetlenül simogatja a pincék templomi csendjét.”
Figula Mihály

A Figula Pincészet jövőre ünnepli megalapításának 20. évfordulóját, azonban a család borászathoz fűződő szenvedélye ennél sokkal messzebbre nyúlik vissza a balatoni táj ékköveként emlegetett Balatonfüreden. A dédapa, Tolnay István, a XIX. században Balatonfüred legtekintélyesebb borosgazdái közé tartozott. A már hagyományosnak mondható magas minőség elérése érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig mind a mai napig minden folyamatot a család végez, illetve felügyel.
A lelkiismeretes és szigorú szakmai munka eredményeként számos hazai és világversenyen – Bordeaux, Brüsszel, Párizs – komoly elismeréseket szereztek boraikkal. Figula Mihály több éves munkája elismeréseként a 2000. évben elnyerte hazánk legmagasabb szakmai elismerését, az „Év bortermelője” megtisztelő címet, emellett a Magyar Bor Akadémia, és az ország vezető borászatait tömörítő Pannon Bormíves Céh tagja volt. Munkásságát családja tisztelettel folytatja.
Boraik készítésénél a legfontosabb szempont a termőhelyi sajátosságok kidomborítása. Választékukban helyet kapnak a könnyű, gyümölcsös, fiatalos és a nagytestű, kései szüretelésű, hosszan érlelt borok is, amelyek természetesen a borászati technológiát is kettéosztják. Céljuk az egyedi pincestílus kialakítása, amely kiegészülve a termőhely adta lehetőségekkel, különleges minőséget eredményez évről évre.
A természeti adottságok szerencsés találkozása, a táj és a szőlőművelő egymásra találása teszi szőlőskertjeiket oly gyönyörűvé, csodálatos Balatonunk bármely partjáról szemléljük is a túloldalt.

 

Balatonszőlősi Olaszrizling 2011
Üde, diszkrét illatvilágú fehérbor, zöld gyümölcsaromákkal, telt harmóniával, finoman savas hosszú utóízzel. A borvidék legfontosabb fehérszőlőjéből készült kiváló társaság.

 

Balatonfüredi Sárgamuskotály 2011
Balatonszőlősi sárgamuskotály teljes érettségben szedve, hogy az illatok mellett zamatai is megmaradjanak. 12 órás héjon áztatás, fele fahordóban, fele tartályban erjesztve és érlelve, saját élesztőivel. Keleti parfüm, licsi kellemes, visszafogott illata. Harmonikus, vidám korty, a végén kis kesernye és ásványosság, ami szerintünk külön jól állt neki. Illatos fajta, mégis tartalmas, érlelhető.

 

Balatonfüredi Szilénusz Cuvée 2007
A birtok legszebb területeinek koncentrátuma. Egy napon szüretelték a fajtákat, így az első pillanattól együtt érnek. A korábbi évjáratok Párizsban és Brüsszelben is, a 2007-es Londonban, az IWC-n kaptak “Commended” díjat. Kiváló kísérője lehet a libamájnak a karácsonyi asztalnál.

 

Balatonfüredi Kékfrankos Rosé 2011
Fiatal és üde bor, mélyebb lazacrózsaszínnel és finom, tiszta, leginkább eperre, illetve málnára emlékeztető illattal. Friss, szomjoltó, száraz bor gyümölcsös savakkal. A megszokottnál magasabb alkoholtartalmat lendületes savak díszítik.

 

Tihanyi Cabernet Sauvignon 2009
Illatában a finom elegancia, míg ízében a sokszínű, izgalmas kiteljesedés mutatkozik meg, szerecsendió, szegfűszeg, bőr, kefír-joghurt a vezető ízjegyei. Bársonyos textúrájú, igazi balatoni hangulatú, de egyáltalán nem robusztus bor. Egy kiváló szőlőalapanyagból készült könnyedebb cabernet megkapó gyümölcsösséggel, és finom tanninokkal. Ebben az évjáratban is a Zádor-hegy kiváló Bordoma dűlőjéből szüreteltük Pécselyen és 12 hónapig harmadéves fahordóban érleltük e vörösborunkat.

 

Tihanyi Merlot Válogatás 2009 – VinAgora 2011 aranyérem
A gyümölcsös jegyeket bontogató illat mélységét a csokoládé és a fanyar fűszeres karakter mellet szerényen meghúzódó szikár, ásványos vonal adja. A mineralitás megjelenik az ízben is, sőt szájban ez adja az első élményt. Aztán jönnek a meggyes, szedres, ribizlis ízek, szép összhangot alkotva az érett tanninokkal és az alkoholtartalommal. Kerek, emlékezetes bor, hosszú lecsengéssel.