Januári Borajánlatunk
BookingButton
Főoldal/Gasztronómiai ajánló/ Januári Borajánlatunk

Januári Borajánlatunk

Kedves Vendégeink!


Ahogy azt már az elmúlt évben is megszokhatták, minden hónapban újabb és újabb pincészeteket mutatunk be leveleinken keresztül, illetve kínálunk Önöknek vacsoraasztaluknál. A 2013-as évet több, Sárvárhoz közeli régió kiemelkedő borászatával kezdjük. Mindhárom termelő ízében és zamatában speciálisan az adott területre jellemző kiválóságaival készül a januárban szállodánkba látogató nagyérdemű számára.


Garger Pincészet – Vashegy


A hegyen több évszázados hagyománya van a bortermelésnek. A Soproni Borvidék részét képező hegyen elsősorban kékfrankos, zweigelt, pinot noir töltenek hordókba. Az újjáéledő családi gazdálkodások mellett Vaskeresztesen palackozó és feldolgozó üzem, illetve pálinkafőző is működik. A határ mindkét oldalán a családi gazdálkodás és borkimérés is megmaradt, egy-egy korszerű vinotéka kialakításával.

 

Garger Imre 2003-ban telepítette az első szőlőtőkéket a Vashegyen. Csupa olyan területre, ahol a helyiek már felhagytak a szőlőtermesztéssel. És csupa olyan fajtákat, amelyek illenek a hegyre. Kilencven százalékban kékfrankost, mellé egy kis merlot-t és zweigeltet, utóbbi kettőt csak a játék kedvéért. Persze Garger Imre okos és óvatos játékos, aki nem hazardírozik. Így szerencsére nem is gondolkodott divatos világfajtákban, inkább ragaszkodott a hegyre illő, tradicionális szőlőfajtákhoz.

 

2009-es kékfrankosa az ország 53. legjobb bora és egyben a 21. legjobb vörösbora lett. Az egyik országos napilap minden évben megjelenteti TOP 100 kiadványát, amelyben a legjobb magyar borokat rangsorolja. A Vashegyre leginkább jellemző fajták - merlot-ja és kékfrankosa - már legalább két alkalommal meghálálta a gondos szőlő- és pincemunkát: a Garger Pince 2006-os és 2007-es kékfrankosát ugyanis 2010-ben, illetve 2011-ben a Nyugat-magyarországi Egyetem vörösborának választották

.


Dénes
Hegybirtok (Ság-hegy)


A családi tulajdonú és működtetésű szőlőbirtok és borászat a Nagy-Somlói borvidékhez tartozó Ság-hegyen (középkori nevén Ságsomlyó) fekszik. Jelenleg több mint fél hektáron termő szőlő a vulkanikus tanúhegy nyugati és keleti lejtőin helyezkedik el. Emellett 1,2 hektár új, 2007-ben telepített szőlő adja évről évre a finomabbnál finomabb borokat.

 

A változatos, gazdag vulkanikus bazalt és tufa törmelékes talajokon elsősorban fehérborok készülnek, de vörösbort adó fajtákkal is folynak kísérletek. Borkínálatuk gerincét a könnyű gyümölcsös, tisztán reduktív fehér- és roséboroktól a gazdagabb, testesebb, hagyományos módon hordóban érlelt fehérborokon át a késői szüretelésű természetes édes borok adják.

 

Egyedi fekvésben, a hegy válla fölött 90-100 éves bakművelésű olaszrizling ültetvényről szűrt bor igazi különlegesség. A szőlőmunkában az igényesség, a bor készítésében a minimális technológia használata mellett a kézműves borászat létrehozása a cél.Láng Pincészet – Kőszeg


A tősgyökeres, kőszegi „hauer” (kapás szőlőműves) Láng család élete generációk óta összeforr a szőlő- és a borművességgel. Apáról fiúra öröklődő hagyomány és hivatás a kőszegi szőlők és a kőszegi bor iránt érzett tisztelet és szeretet a Láng Pincészetben.

Gazdaságuk „nagyobb” léptékűvé kőszegi nyelvezet szerint a „jövisek”, azaz a fiatal szőlőhajtások (Szőlő Jövésnek Könyve, 1740) ideje alatt vált. Az újkori időszámítás 1980-tól indul, s mára 8 hektár nagyságúvá nőtte ki magát, ami az országos ültetvény méretekhez viszonyítva nem nagy, ám kőszegi léptékekben az egyik legjelentősebb szőlőbirtok. Ugyanakkor alapvetően kis kézműves borászat ez, a hagyományok és az őseik tisztelete motiválja őket a szőlőművelés és borkészítés során.

Alapelvüknek tekintik, hogy minőségi bort csak minőségi, egészséges szőlőből lehet készíteni, így a borkészítés már a szőlő termesztése során elkezdődik. Szőlőművelésük során a minőség mellett nagy hangsúlyt fektetnek a környezet- és természet-védelemre; a humán- egészségügyi, valamint az ökológiai szempontok teljesülésére.

 

A Soproni borvidékre jellemzően főleg vörösbort adó szőlőfajtákkal foglalkoznak, 7 különböző világ- és Hungaricum fajtával: Kékfrankos, Blauburger, Zweigelt, Pinot noir, Syrah, Cabernet sauvignon és franc, valamint Bíborkadarka.

 

Pincészetük hitvallásának megfelelően azonban a helyi „terroir”-nak legjobban megfelelő, tájjellegű szőlőfajtákra fektetik a hangsúlyt, ez a Kékfrankos és Blauburger. Fehér szőlőfajtákkal is foglalkoznak (Rizlingszilváni és Chardonnay), melyek a 2010 tavaszi új telepítésben jelentős szerephez jutottak. Választékbővítés céljából rosé- és édes desszertbort is készítenek.

Összegezve szőlőikben nap, mint nap azon dolgoznak, hogy a kőszegi Városháza 1668-as felirata beteljesüljön, mely szerint: Békében virulnak a szőlőhegyek…