Júniusi borajánló
BookingButton
Főoldal/Gasztronómiai ajánló/ Júniusi borajánló

Júniusi borajánló

Csordás Pincészet – Somló kincsei

A Kisalföld déli részén emelkedik ki a síkságban változatosságot teremtő Somló-hegy, amely a jellegzetes kúpjával messziről vonzza a szemet, oldalának az európai hírű, páratlan természeti képződményei, az ún. "bazaltorgonák" látványossága pedig kedvelt kiránduló helyé teszi. A Somló másik kincse a szőlő. Az Alpok és a Bakony közötti terül sajátos mikroklímája, valamint különleges összetételű talaja miatt sajátos és egyedi a "hegy levének" íze és illata.

Somló bora ugyanolyan karakteres, mint a hegy, ezért minősége és híre vetekszik Badacsonnyal, de talán még Tokajjal is. Somló azért a legkisebb történelmi borvidék, mert a szőlőtermesztés nem terjed ki a környékre, hanem kizárólag a hegyoldalra korlátozódik. Ezért jobbára csak az igényesek, az ínyencek ismerik és többnyire csak ők koccintanak vele, meghitt ünnepi alkalmakkor, szűk családi vagy baráti körben. Somlóit kínálni, ajándékba adni és kapni az emberi megbecsülés kifejezésére is.

 

Szállodánk júniusi ajánlata:

  • Csordás Somlói Olaszrizling 2010: halvány, szalmasárga, tiszta visszafogott, fiatalos illattal. Késői szüretelésű változatban is készítjük. illatában és ízében gyümölcsösség, aromagazdagság érződik.
  • Csordás Somlói Furmint Selection 2007: Nagyon beérett alapanyagból, mondhatni késői szüretelésű szőlőből, 4-5 órás héjon áztatással készítettük a bort, melyet kishordóban érleltünk. Komplex, ásványos, nagy testű bort kaptunk. Igazi somlói, igazi Furmint!
  • Csordás Somlói Juhfark Selection 2009: Karakteres testes, a Somló hegy legjellegzetesebb bora. Valódi hungarikum. Visszafogott illat, határozott mineralitás, kitűnő egyensúly, szép ízharmónia jellemzi. A 2006-os, kitűnő, évjáratból készítettünk egy válogatást is a fajtából, melyben fokozottan megtalálhatóak a somlói ízjegyek.

Vincze Borászat - Eger

 

Akik egy kicsit is ismerik Vincze Béla borászt, azok tudják, hogy számára a borászat hitvallás. Egri borászként ismeri a környék minden rezdülését, szürettől szüretig azért dolgozik, hogy a Bükk déli lankáinak szőlőtőkéi a legjobbat adhassák magukból.

A borászat szőlőültetvényei az egri borvidéken több település határában találhatók. Feltett szándéka a kiemelkedő minőség elérése, és egyre magasabb minőség keresése. Ehhez a szemlélethez olyan ültetvényeket és területeket keresett, amelyek az utóbbi évtizedekben – az 50-es, 70-es évektől - a termelésből kivontak, műveletlenek voltak, és amelyekről az öregek elbeszéléseiből tudni lehetett, hogy a régmúltban kiváló termőhelyek voltak. Ezeknek a dűlőknek a gyümölcseit élvezhetik most a Spirit Hotelben!

 

Ajánlatunkból:

  • Vincze Béla Merlot 2008: A borvidékre jellemző meggyes karaktert kiegészíti a feketére érett cseresznye gazdag fűszeressége. Tanninjai már összeértek, kerek, bársonyos bor. Telt aromái, hosszú utóíze sokáig a szánkban marad.
  • Vincze Béla Cabernet Sauvignon: Új barrique hordókban érnek, melyeket palackozás előtt átválogatnak a maximális minőség elérése érdekében. Egy érett finom cseresznyés-meggyes gyümölcsös jegy keveredik benne az aszalt gyümölcsök és lekvárok aromáival (csipkebogyó, szilva, szeder). Igazi különlegesség. Fogyasztását olyan sültekhez ajánljuk, melyeket aszalt gyümölcsökkel párolnak együtt és esetleg fekete gyümölcsös mártásokkal kínálnak.
  • Vincze Béla Cabernet Franc 2008: Nagyon sötét szín, még a pohár falán is lilás csíkok folynak le. Illatban rengeteg meggy. Ízében élénk, már-már éles savak, a meggyözönt kis hordó-füst egészíti ki. 1200-ért jó vétel, bár inkább étel mellé, mint magában fogyasztandó.
  • Vincze Béla Syrah 2008: “Illata picit szúrós. Olyan, mint az újvilágiak, elsőre, erőteljes, de valami nem “smakkol”. Ízben is ez a szokatlanság. Olyan, mint a termesztett gyümölcsök után beleharapni egy vadon termet, “kemény” íz világú gyümölcsbe. Farkasalma, naspolya, csipkebogyó; ízben sokkal szerethetőbb, mint illatban. Ízei kemények, markánsak, különcök és ezzel együtt egyediek, melynek jól áll a tanninos lecsengés a végén. Van benne valami vadóc jellem.” (Benyák Zoltán)