Novemberi borajánló
BookingButton
Főoldal/Gasztronómiai ajánló/ Novemberi borajánló

Novemberi borajánló

Söptei Családi Pincészet

A mai formájában 1997-ben jött létre a szőlészetet, borászatot és a hozzá kapcsolódó gasztronómiát egybefogó Söptei Családi Pincészet. Filozófiájuk szerint ebben a három, egymáshoz igazán közel álló szakmában, a siker kulcsa csakis a szakma iránti szenvedély és a becsületes munka lehet. 
Mint vincellérek vallják, hogy az igazán finom borok elkészítéséhez, nem csak a szőlőt és a belőle készült nedűt kell szeretni és ismerni, hanem a vidéket, a földet, ahol a tradíció mélyen gyökerezik.  Így a Balatonfüred-Csopaki borvidék jellegzetes adottságainak ismeretében, tudatosan választottak birtokot.
A Balaton-felvidék - a Tihanyi-félsziget képzeletbeli főtengelyében fekvő - egyik legszebb tájegysége a Pécselyi-medence. Északnyugat-nyugat felé erdőkkel és szőlőskertekkel borított, változatos dombok zárják le, keleti irányában pedig a Balaton felé fordul. A Söptei birtok nagy része - a Balatontól 6 km-re - ebben a csodálatos medencében, Pécsely község határában fekszik. 
A családi birtokhoz tartozó kis pincészet Csopak község határában, a Péter-hegy lábánál épült fel.  Nagy gondossággal előállított alapanyagokból itt készítik boraikat. A musttisztítás után, zömében reduktív, de bizonyos fajtáknál kis tölgyfahordós érlelést is alkalmaznak. Így kerül majd palackozásra az évi 25 000 palack, friss, gyümölcsös, ám de fajtajelleget megőrző, tartalmilag gazdag bor.

November a következő borokat kóstolhatják kedves vendégeink:

 

Fehérborok

  • Csopaki Chardonnay

Könnyű ropogós-lendületes savtartalmú, reduktív eljárással készített, száraz fehérbor. Illatában és ízében fehérhúsú gyümölcsökre-körtére, almára emlékeztető, valamint minerális jegyek jelennek meg.

  • Csopaki Olaszrizling

Elegáns, világos színű, csillogó fényű száraz fehérbor. Szép fajtajelleges illatával rezedára emlékeztet, kesernyés mandulás illata kiegészül egy kis mézre emlékeztető jelleggel.

  • Csopaki Pinot Blanc

Kellemes savérzet és egy nagyon hosszú gyümölcsös utóíz jellemzi a bort, kóstoláskor mintha egy kis fűszeres ládikába szagolnánk.


Roséborok

  • Tihanyi Kékfrankos Rosé Gyöngyözőbor

A. A halvány rosé szín mögé rejtett telt gyümölcsösség igazi felfrissülést nyújt. Illatában eper és málna vetélkednek az ízlelőbimbók kegyeiért, ízében a frissesség és a gyümölcsösség dominál.


Vörösborok

  • Pécselyi Kékfrankos-Merlot “Két évi” (2008-2009)

Illatában a meggy és szilva dominál, mely ízében tovább folytatódik, de a pontot az i-re a korty lenyelése után megmaradó, hosszan lecsengő gyümölcsös utóíz teszi fel.

  • Pécselyi Merlot Vekenye-dűlő Selection (2008)

Gyümölcsös, fűszeres illata kóstolásra csábít, aromáit a meggy és a feketeszeder frissessége vezeti elő, a bor lecsengése mégis bársonyos és lágy.


Pálinka

Szebb lehet a napja egy finom pálinkával. Meglepően kiemelkedő és minőségi  a választékunk.