Októberi borajánló
BookingButton
Főoldal/Gasztronómiai ajánló/ Októberi borajánló

Októberi borajánló

György Villa Pincészet

Az emberi civilizáció története és a szőlőkultúra története szorosan összefügg. A bor évjáratában, az ember emlékezetében, a kövek maguk valóságában őrzik az időt. A György-Villa kövei a régi korok kultúráját, szorgos vincellérek mindennapi munkájának emlékeit, építtetőjének életszeretetét tárja elénk.
A több száz éves borászati hagyományokkal rendelkező, egyben bormúzeumként is szolgáló budafoki György-Villa ad otthont a borászat gasztronómiai borcsaládjának, a György-Villa Collection különös gonddal válogatott és kezelt borainak.

 

A György-Villa borkülönlegességei a fehérborairól ismert Etyek-Budai borvidékről és a vörösborairól méltán híres Villányi borvidékről származnak. A festői környezetű és a borcsaládnak örök otthont adó épület szeretettel várja a jó bor barátait.

 

A György Villa főborásza, Romsics László már egészen kisgyermek korától kezdve szőlész és a borász környezetben nevelkedett. Ő maga így ír erről az időszakról:  „A bor iránti szeretet Villányban "fertőzött" meg, ahol nagyon sok hétvégét töltöttem el gyerekkoromban a szüleim oportó szőlőjében. Akkor még nem igazán örültem annak, hogy hétvégenként a „Csillag völgy” vendége voltam…Mindenestre a szőlőben dolgozó emberek, a pincének az illata, és ahogy a sarokban álló fakádban az erjedő vörös cefre illata betölti a teret örökre belém vésődött…a borhoz való kötődésem sokkal később és talán nem is teljesen tudatosan folytatódott, amikor is felvettek a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemre, ahol 1990-ben végeztem üzemmérnökként a bor-üdítő szakon. Ekkora már képzett borász voltam. Legalább is abban a hitben éltem, hogy mindent megtanultam. Persze a java még bőven hátra volt…”.

 

Szakmai tapasztalatainak jó részét külföldön szerezte: Chile, Ausztrália, Új-Zéland, Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Németország, Portugália és Kalifornia számos borvidékén járt. A külföldi utakról hozott ismereteket, a többek között Londonban elsajátított tanulmányokat, és az említett nemzetközi tapasztalatokat Magyarországon kamatoztatta minden minőségi borkedvelő legnagyobb örömére.

 

„A György-Villa Collection borokban a fajták tiszta gyümölcsösségét szeretném megmutatni a fogyasztónak. A fehéreknél és a rozénál az üdeség és a szőlő zamatainak a megőrzésére törekszem. A vöröseknél hasonlóképpen, ahol a hordóhasználatnak csak a bor érlelésében van szerepe, de semmiképpen sem abban, hogy a pörkölési aromák elnyomják a finom gyümölcsöket. Jó italú, finom, könnyen fogyasztható, de komplex és ízgazdag borokat készítek. Egyik legfőbb erénye e boroknak az egyensúly és a harmónia. Olyanok, amelyekből szívesen fogyasztok magam is, és bátran ajánlhatom a jó bort kedvelőknek. Ezek a „ma” borai, mai fogyasztóknak.”Romsics László

Októberben a következő néhány borkülönlegességet ajánljuk kedves vendégeinkenk!

 

  • Villányi Cabernet Sauvignon:

Érett tanninok, színe rubinvörös, zamata telt, illata enyhén vaníliás-fűszeres jegyeket mutat. Komplex, intenzív és harmonikus, mely kortyról kortyra varázsolja el a kóstolót. Fogyasztása 16-18°C-on vadételekhez, marhahúsos ételekhez, valamint egyes aromás sajtokhoz ajánlott.

  • Etyeki Chardonnay:

A szokásosnál kicsit későbbi, teljes érésben szüretelt szőlő a kíméletes feldolgozás után egy igazi gyöngyszemmel lepett meg minket a Chardonnay-k végeláthatatlan világában. A citrusos-vaníliás illat jól harmonizál a már-már édes teltséggel. Csodálatos kiegészítője ételeknek, de akár önmagában is különlegessé varázsolhat egy ünnepi pillanatot. Fogyasztását 10-12°C-on tésztához, halételekhez ajánljuk.

  • Villányi Merlot:

György-Villa borcsalád egyik vörös alappillére. Az érett szőlőnek, ill. a fahordós és palackos érlelésnek köszönhetően egy gyümölcsös, érett tanninokkal rendelkező, telt vörösbort tartunk kezünkben. Illatában az áfonya és a meggy dominál, mely ízben tovább folytatódik, de a pontot az i-re a korty lenyelése után megmaradó, hosszan lecsengő gyümölcsös utóíz teszi fel. Fogyasztása 15-16°C-on magyaros és vadételekhez ajánlott.

  • Etyeki Sauvignon Blanc:

Az etyeki szőlőbirtok Sauvignon blanc-ja a György-Villa borcsalád a világ egyik legismertebb szőlőfajtájából készült bora. A korszerű pázmándi feldolgozónkban készült reduktív bor minden képzeletet felülmúló minőséggel ajándékozott meg minket. Az intenzív egres-bodzás illat a zamatban is folytatódik egy szép kerek egészt alkotva. Kellemes savérzet és egy nagyon hosszú gyümölcsös utóíz jellemzi a bort, kóstoláskor mintha egy kis fűszeres ládikába szagolnánk. Fogyasztása 12-13°C-on könnyű hal- és szárnyas-ételekhez, fűszeres sültekhez, spárgához ajánlott.