Spárga
BookingButton
Főoldal/Gasztronómiai ajánló/ Spárga

Spárga

A sok-sok tavasszal elérhetővé váló egészséges finomságok miatt ki kell, hogy fejezzük - egyszerűen imádjuk ezeket a hónapokat! Ismét kezd visszatérni a kertekbe az élet, így lesz szállodánk ételkínálata is egyre zöldebb!

A tavaly nagy sikert aratott spárga heteket idén is napirendre tűzte Borda Attila séfünk, így a következő napokban már startol is a kizárólag friss spárgával készített ínyencségek sütése, főzése! Borda Úr megfogalmazása szerint lendületünk egészen a szezonja végéig, azaz júliusig kitart majd.
Aki a tavalyi – a spárga „jellemével” és vele kapcsolatos tudnivalókkal foglalkozó - összeállításunkat nem olvasta volna, annak kötelező a következő pár sor. Miért is vagyunk oda ennyire ettől a zöldségfélétől?!  
Elsőrangú méregtelenítőszer, a spárga valódi európai idényzöldség, mely áprilistól kezdve májusban és egészen június végéig kapható. Ekkor bújnak elő zsenge spárgasípjai. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdagok, rengeteg értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz, kalóriatartalma azonban csekély, cukortartalma pedig egyenesen elenyésző. A zöld spárga klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint világos változatában, ezért táplálékként is értékesebb.
Gyógynövényként elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert, vízhajtóként áttételesen a szívet tehermentesítve a keringésre is jótékony hatással van. Ugyancsak vízhajtó tulajdonságával van összefüggésben, hogy segíti a szervezet méregtelenítését.
Hogyan vásároljuk és tároljuk?

A friss, egyenes spárga csúcsa sűrűn pikkelyezett, töve enyhén csillog, szára pedig roppan. A zöld spárga szárának háromnegyede színes.

A spárga tiszavirág életű, hiszen hűtőszekrényben nyersen csak egy-két napig tárolható, tiszta ruhával, papírral körbetekert csokorban, hegyével felfelé. A főtt spárgát semmiképpen sem ajánljuk hűtőben tárolásra. A spárgát blansírozás után lefagyaszthatjuk, de figyelem: ilyenkor a hegye könnyen letörik! A dunsztolás kitűnő konzerválási módszer a szép száraknak; ezeket blansírozás után függőlegesen befőttes üvegbe tesszük, sós vizet öntünk rá (2 dkg só 1 liter vízhez), majd egy órát főzzük 100 fokon.
Trükkök:

Ha tökéletesen akarjuk megfőzni a spárgát, elég csokorba kötve sós vízzel telt befőttes üvegbe helyezni, majd az üveget egy vizet tartalmazó lábasba állítani és forralni. Amennyiben alufóliával lefedjük az edény száját, megőrizhetjük a spárga lágyságát. A kereskedelemben kapható magas és keskeny spárgafőző edény.
 
Többek között az alábbi ételekkel várjuk Kedves Vendégeinket, amelyeket büféasztalainkon és a’la carte étlapjainkon találhat meg:

  • Fehér spárga Angello sonkával gazdagítva                                                         
  • Fehér spárga berni mártással, petrezselymes burgonyával                          
  • Tejszínes spárga rizottó frissen reszelt parmezán forgáccsal
  • Angus marha hátszín zöldspárga ágyon, vajas burgonyával, fűszervajjal                 
  • Kecskesajttal gratinírozott spárga, füstölt szilvásváradi pisztrángfilével          
Szeretettel várjuk!