Szeptemberi borajánló
BookingButton
Főoldal/Gasztronómiai ajánló/ Szeptemberi borajánló

Szeptemberi borajánló

A VILLA TOLNAY borászat a Balaton északi partján található, szőlőültetvényeinek a szíve, valamint a pincészet otthona, a Csobánc hegy lábánál található. A borászat kizárólag a badacsonyi borvidéken 12 hektár területtel rendelkezik. A borászatot egy kicsi, innovatív és a borokért lelkesedő csapat vezeti Philipp Oser vezetésével, aki az alapítója és egyben tulajdonosa a birtoknak. Ő fejlesztette ki a mai Villa Tolnay borainak jellemzőit. és mind a mai napig saját kézzel készíti a Villa Tolnay borait, Nagy László segítségével.

 

A Villa Tolnay Borászat úgy tekint a borra, mint Magyarország egyik legértékesebb kulturális örökségére. A borászat legkiemelkedőbb feladata, a vulkanikus bazalt talajon olyan borok készítése, melyek a helyi, összetéveszthetetlen jellemzőit hordozzák magukban. Ásványossága és savai erős háttérként, valódi és őszinte gyümölcsösséggel teszik kerekké a bort. A borászat tudatában van annak a nagy örökségnek melyet átvett a magyar kulturális örökség egy részének megszerzésével. Oser Úr a környezetbarát növényvédelem igazi híve és hagyja a bort a palackozásig kiegyensúlyozott módon kiteljesedni. Minden bor kézi erővel készül, és a szüret is kézzel történik. A 2003 és 2009 évek közötti évjáratok, és a pozitív visszajelzések megerősítik a borászat azon törekvéseit, hogy kizárólag hagyományos termelési módszerekkel dolgozzon, melyek jellemzőek a Balaton ezen térségére.

 

A Villa Tolnay fehér borainál a szőlőfajtája és érettségi foka alapján a cefre a préselés előtt még megvizsgálásra kerül, hogy ne túl sok és ne túl kevés a szőlőfajtára jellemző aroma kerüljön kivonásra. Egy hamisítatlan és igaz gyümölcsösség ennek az eredménye. A vörösborok teljes mértékben a burgundi módszer alapján 4000 literes tartályokban erjednek. Az erjedési folyamat után a cefrének elég időt biztosítanak, hogy kipihenje magát. Ezzel a kímélő folyamattal a szükséges aromák, tanninok és színanyagok a szőlőből kioldódnak, úgy hogy egy összetéveszthetetlen vörösbor jön létre a tipikus karaktervonásokkal és a helyi „terroir”-ral.

Ajánlatunkból:

 

  • 2011 Grüner Veltliner Stahl

Világoszöld szín. Komplex illat, alma, citrusok és egy kevés fehérbors, gyógynövényes, tipikus bazalt-mineralitás. Szépen elkészített, reduktív bor, melyet ízében is tovább kísér a mineralitás. Tele érett gyümölcsökkel, csonthéjasok, alma, körte, valamint üdítő friss savszerkezet jellemzi. Minden egyes korty után hosszú utóízét élvezhetjük.

  • 2011 Riesling Stahl

Zöldessárga, illatában őszibarack és aszalt sárgabarack, a háttérben megbújik a bodzavirág illat is. Tipikus a Villa Tolnay borokra jellemző gyógynövényesség.  Egy hamisítatlan bazaltbor. Ízében jó zamatú és testes, elegáns kiegyensúlyozott savszerkezettel rendelkezik.

  • 2011 Chardonnay

Aranyba hajló sárga szín, enyhe zöldes reflexekkel. Érett alma, kissé fás illat, gyógynövényességgel. Ízében nagyon elegáns, borsos, citrusos, a végén egy kis sóssággal és fával, de ez a szép gyümölcsösséget nem tudja elnyomni. Gazdag, játékos, szép test, hosszú. Élvezetes belekortyolni.

  • 2008 Névtelen

Egy Cuvée 65% Cabernet Sauvignon-ból és 35% Merlot-ból. Mélyebb rubinszín jellemzi.  Fűszeres, dohányleveles szedres és áfonyás illat. Ízében a gyümölcsök és a mineralitás dominálnak, de egy kevés eukaliptusz is van benne. Szép hordóhasználat, hosszú utóízzel, igazi „terroir” bor.

  • 2009 Pinot Noir

Mély rubinszín. Virágos, leginkább  ibolyára emlékeztető illat, cseresznyével és meggyel de ugyanakkor füstös, apró minerális bevillanásokkal, kevés fával és narancshéjjal. Ízben fűszerek és avar. Feszes szerkezet, struktúrált tanninok. Nagyon gazdag, hosszú meggyes végjáték.