ExperiDance látvány- és táncszínház
BookingButton
Főoldal/Spirit ajánló/ ExperiDance látvány- és táncszínház

ExperiDance látvány- és táncszínház

Nagyidai cigányok

Az ExperiDance Production-t  2000. évi megalakulása óta a hagyományok tisztelete mellett a tradicionális formáktól való bátor eltérés, a megújulásra törekvés, az újdonság íz világa jellemezi. A sok évnyi alkotómunka eredménye egy letisztult egyedi tánc, zenei és fény világ, melynek köszönhetően ma már a társulatot a határon belül és túl a magyar tánckultúra utazó nagyköveteként tartják számon.

Nagyidai Cigányok – látvány és táncszínház két felvonásban
Történet egy várról, és védőiről. Győzelemről és vereségről. Örömünnepről és eltékozolt szerencséről. Humor, költészet a színpadon. Arany János vígeposzát, A nagyidai cigányokat az ExperiDance Production új köntösbe bújtatta.

A mese alapja egy 16. századi történelmi anekdota. Nagyida várát Habsburg Ferdinánd seregei kezdték ostromolni. A reménytelen helyzetben a magyar fegyveresek titokban elvonultak a császáriak támadása elől, s a cigányokra bízták a vár védelmét. A történetet alapul véve Arany János 1851-ben megírta szatirikus hangvételű művét, melyben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hibáinak is igyekezett tükröt állítani. A nagyidai cigányok című vígeposz főhőse Csóri vajda, aki képtelen felmérni a várostrom reménytelen helyzetét. A cigányok a végveszélyben örömünnepet rendeznek, elfogyasztják a még megmaradt enni és innivalót, a puskaporkészletet pedig elpuffogtatják.

 

Ráadásul a cigányvezér, Csóri egy vénasszonnyal is jövendöltet magának, de a jóslat közben elalszik. Álmában cigányország nagyságát látja, és fényes diadalt arat az ellenség felett. Felébredve azt veszi észre, hogy a császári haderő - a lövöldözéstől megijedve- elvonul Nagyida várának falaitól. A cigányok azonban nem tudják kihasználni a váratlan szerencsét, sőt. A császári haderő után kiáltanak, és elszólva magukat leleplezik hiányosságaikat, miszerint minden puskaporukat ellőtték a nagy mulatozás közben.

Arany János vígeposzát Schwajda György instrukciói mentén állította színpadra az ExperiDance Production. Igazi remekmű humorral és Román Sándor bravúros koreográfiájával. Kihagyhatatlan élmény minden korosztály számára.

 

Időpont: 2014. július 09. 21:00 óra
Helyszín: Spirit Hotel*****, parkoló
Részvételi díj: 3.500,- Ft (Az ár az ÁFA-t tartalmazza)

 

A szálloda vendégei számára a részvétel térítésmentes.
A nem szállóvendégek számára a részvétel csak előzetes regisztráció esetén lehetséges.

Regisztráció: +36 30 774 2442 |grm@spirithotel.hu